Gambar hiasan. Grafik Selangorkini
AGENDA NASIONAL

Tingkat ekonomi berasaskan kekuatan dan keunikan kawasan

KUALA LUMPUR, 26 DIS: Kerajaan akan memastikan pembangunan ekonomi tidak ‘tertumpu mengikut geografi’, sebaliknya meningkatkan aktiviti ekonomi di lokasi terpilih berdasarkan kekuatan dan keunikan setiap kawasan.

Menteri Hal Ehwal Ekonomi Datuk Seri Mohamed Azmin Ali berkata untuk itu, 15 kawasan pertumbuhan ekonomi utama (KEGA) dikenal pasti sebagai sumber pertumbuhan baharu.

Katanya, ia antara lain termasuk Hab Kewangan Islam 2.0, Komoditi Malaysia 2.0, peladangan pintar dan bernilai tinggi, industri kandungan, animasi dan digital, serta pembuatan, bekalan dan perkhidmatan yang berkaitan dengan Revolusi Perindustrian Keempat.

“Bagi meningkatkan keseimbangan serantau, sejumlah RM1.1 bilion diperuntuk dalam Belanjawan 2020 untuk meningkatkan pembangunan koridor ekonomi wilayah, termasuk di Kawasan Perindustrian Lembah Chuping di Perlis (RM50 juta), Pelabuhan Kuantan, Pahang (RM69.5 juta ), Loji Rawatan Pembetungan Berpusat Sungai Segget di Johor (RM42 juta), Taman Perindustrian Samalaju di Sarawak (RM55 juta) dan Presint AgroIndustri Sabah (RM20 juta).

Foto FIKRI YUSOF/SELANGORKINI

“Pelaburan swasta juga akan disegarkan semula menerusi insentif yang lebih berkesan, strategi promosi yang diselaraskan dengan lebih baik dan persekitaran perniagaan yang lebih kondusif,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Bermula 1 Januari 2020, gaji minimum bulanan akan dinaikkan kepada RM1,200 di 57 bandar dan perbandaran di seluruh Malaysia.

Katanya ia termasuk program pemindahan tunai, bayaran balik cukai pendapatan dan kos pinjaman lebih rendah, yang dijangka memberi dorongan tambahan kepada perbelanjaan isi rumah.

Sementara itu, Azmin berkata kerajaan menyediakan insentif pakej pelaburan khas berjumlah RM1 bilion setiap tahun dalam tempoh lima tahun akan datang sebagai usaha strategik untuk menarik syarikat Fortune 500 yang disasarkan dan syarikat unicorn dalam sektor teknologi tinggi.

Untuk melayakkan diri, katanya syarikat itu mesti melabur sekurang-kurangnya RM5 bilion di Malaysia, yang akan menghasilkan aktiviti ekonomi tambahan, mewujudkan 150,000 pekerjaan berkualiti tinggi dalam tempoh lima tahun akan datang dan mengukuhkan ekosistem pembuatan dan perkhidmatan negara.

Beliau berkata dalam tempoh sembilan bulan pertama 2019, pelaburan asing dan domestik yang besar diluluskan berjumlah RM149 bilion.

Menyedari pentingnya projek infrastruktur untuk memudahkan rantaian bekalan dan mobiliti barangan dan manusia, beberapa projek strategik akan diteruskan dalam Rancangan Malaysia Ke-12 seperti Lebuhraya Pan Borneo, Laluan Pantai Timur, Bandar Malaysia dan Gemas-Johor Bahru Elektrik Projek Landasan Berkembar.

“Bagi mempercepat ekonomi digital dan meningkatkan daya saing, kerajaan berjaya menurunkan harga jalur lebar sebanyak 49 peratus dan akan melaksanakan Pelan Sambungan dan Fiber Negara dalam tempoh lima tahun akan datang,” katanya.

Insentif cukai juga akan disediakan bagi menggalakkan lagi aktiviti tambah nilai tinggi dan meningkatkan produktiviti dalam peralihan ke dalam ekonomi digital 5G dan Industri 4.0.

Selain itu, pakej insentif komprehensif untuk perusahaan kecil dan sederhana (PKS) untuk meningkatkan sumbangan mereka kepada ekonomi dan memudahkan akses kepada pembiayaan, akan disediakan.

Ini termasuk tambahan RM50 juta bagi Dana Pelaburan Bersama Saya yang ditadbir oleh Suruhanjaya Sekuriti untuk memanfaatkan platform inovasi kewangan digital dalam membantu membiayai PKS yang kurang mendapat perkhidmatan.

“Kerajaan akan menyediakan geran sepadan 50 peratus sehingga RM5,000 setiap syarikat untuk mengaplikasi pendigitalan dalam perniagaan mereka, termasuk sistem terminal jualan elektronik, perancangan sumber perusahaan dan sistem pembayaran elektronik.

“Geran sepadan ini akan bernilai RM500 juta dalam tempoh lima tahun, terhad kepada 100,000 PKS yang pertama yang memohon untuk menaik taraf sistem mereka,” katanya.

-BERNAMA


Pengarang :