Koronavirus 2019 dikenal pasti mencetuskan kebimbangan kerana tidak banyak diketahui mengenai virus ini seperti tahap bahayanya dan betapa mudah ia boleh disebarkan antara manusia. Foto BERNAMA
AGENDA GLOBAL

14 kes jangkitan koronavirus di Thailand

BANGKOK, 28 JAN: Thailand mengesahkan enam kes baharu jangkitan wabak koronavirus 2019 baharu menjadikan 14 kes dilaporkan di negara itu, menurut pegawai kesihatannya.

Setiausaha Tetap Kementerian Kesihatan Awamnya, Dr Sukhum Kanchanapimai berkata enam warga China itu yang berusia enam hingga 60 tahun disahkan dijangkiti virus tersebut.

Lima daripada mereka dari wilayah Hubei manakala seorang lagi dari bandar Chongqing.

“Keenam-enam pesakit itu kini menerima rawatan di Institut Penyakit Berjangkit Bamrasnaradura di Nonthaburi. Keadaan mereka semakin pulih,” katanya pada taklimat harian kepada media berhubung situasi koronavirus di Thailand, di kementerian itu di sini hari ini.

Daripada 14 kes yang disahkan itu, lima pesakit dibenarkan keluar hospital.

Sementara itu, Dr Sukhum berkata Thailand akan membuat saringan terhadap semua pelancong yang datang dari China di semua lapangan terbangnya.

Saringan terhadap penumpang telah dilaksanakan di lima buah lapangan terbang – Suvarnabhumi, Don Mueang, Chiang Mai, Phuket dan Krabi.

Sehingga kini, katanya, 81 pesakit dikuarantin di beberapa hospital kerana disyaki dijangkiti wabak itu.

-BERNAMA


Pengarang :