Selangorkini
Datuk Abdul Rashid Asari mengalungkan kain batik kepada pelancong yang baru tiba pada Majlis Sambutan Selamat Datang Bersempena Visit Malaysia 2020 peringkat Selangor di Balai Ketibaan Antarabangsa Terminal Subang Skypark, Subang pada 1 Januari 2020. Foto REMY ARIFIN/SELANGORKINI
EXCO PILIHAN MINGGUAN SELANGOR

Pelancong belanja RM13.2 bilion di Selangor sepanjang 2018

SUBANG, 1 JAN: Selangor mencatatkan kutipan perbelanjaan RM13.2 bilion hasil kunjungan kira-kira 7.2 juta pelancong tempatan dan luar negara ke negeri ini pada 2018.

Exco Kebudayaan dan Pelancongan, Peradaban Melayu dan Warisan, Datuk Abdul Rashid Asari berkata
jumlah itu meletakkan Selangor di hadapan diikuti Sabah dan Sarawak.

“Jumlah perbelanjaan pelancong pada 2019 ialah RM15 bilion, namun jumlah tepat akan diperolehi pada April 2020,” katanya ketika ditemui pada Majlis Sambutan Selamat Datang Sempena Tahun Melawat Malaysia 2020 (TMM2020) peringkat Selangor di Balai Ketibaan Antarabangsa Terminal Subang Sky Park, di sini hari ini.

Hadir sama, Pemangku Pengurus Besar Tourism Selangor, Mohammad Zaim Mohammad Nashir.

Pada majlis itu, kesemua penumpang yang tiba di lapangan terbang terbabit menerima kalungan kain batik dan cenderamata daripada Tourism Malaysia dan Tourism Selangor.

Mengulas program berkenaan, Abdul Rashid berkata majlis itu dianjur sebagai pembuka tirai tahun baharu untuk merancakkan kempen TMM 2020.

Beliau turut menjangkakan 600 pelancong domestik dan luar negara tiba melalui pintu masuk Terminal Subang sepanjang hari ini.


Pengarang :