Selangorkini
Datuk Seri Shaharuddin Khalid. Foto BERNAMA
AGENDA BERITA UTAMA NASIONAL

Sistem pemanduan komputer JPJ dilaksana Jun

ccsb-ads

SHAH ALAM, 23 JAN: Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) akan melaksanakan sistem pemanduan pengkomputeran atau ‘e-testing’ di seluruh negara selewat-lewatnya Jun ini, kata ketua pengarahnya.

Datuk Seri Shaharuddin Khalid berkata pegawai penguji JPJ akan duduk di bilik kawalan institut memandu dan calon yang sedang diuji akan berada di dalam kereta berseorangan.

“Untuk mengambil ujian memandu calon perlu melalui tiga peringkat iaitu belajar dalam kelas, di litar dan jalan raya. Sesi pembelajaran di dalam kelas dan jalan raya tiada perubahan, cuma sesi belajar di dalam litar ada sedikit perubahan.

“Sekiranya calon yang sedang diuji terlanggar tiang atau melakukan kesalahan lain, pegawai akan terus nampak di dalam bilik kawalan terbabit,” katanya lapor Harian Metro.

Beliau berkata langkah itu dapat mengelakkan calon dan pegawai yang ditugaskan untuk berurusan secara terus serta mengelakkan isu kritikal daripada terjadi.

Sehingga kini, 145 institut memandu layak ditawarkan bagi membuat e-testing dan daripada jumlah itu, 122 institut sudah memohon.


Pengarang :