Pegawai kesihatan Malaysia mengedarkan risalah kepada penumpang yang tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur di Sepang pada 21 Januari 2020 ketika pihak berkuasa meningkatkan langkah mencegah koronavirus. Foto AFP
AGENDA NASIONAL

Tiada pelancong Wuhan ke Malaysia sejak 23 Januari

SEPANG, 27 JAN: Tiada pelancong dari Wuhan, China yang masuk ke Malaysia sejak 23 Januari lalu, kata Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr Dzulkefly Ahmad.

Beliau berkata pada tarikh yang sama pihak berkuasa China mengisytiharkan ‘lockdown’ dan menghalang penduduk di Wuhan meninggalkan kawasan berkenaan berikutan wabak 2019 Novel Koronavirus.

“Bagi jumlah warga China yang masuk ke Malaysia sebelum 23 Januari, Kementerian Kesihatan Malaysia akan bekerjasama dengan Jabatan Imigresen Malaysia bagi mendapatkan maklumat,” katanya kepada pemberita selepas melakukan lawatan kerja di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) dan Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur 2 (klia2) di sini, hari ini.

Dr Dzulkefly berkata setakat ini kes positif koronavirus di Malaysia kekal empat, sementara kes menunggu keputusan makmal ialah lima dan kesemuanya membabitkan warga China.

Daripada lima kes itu, dua di Langkawi, Kedah, dua lagi di Kuala Lumpur dan satu kes terbaharu di Bintulu, Sarawak.

-BERNAMA


Pengarang :