Selangorkini
Penggunaan CRS antara langkah kerajaan bagi mengurangkan kadar kemalangan dan kematian akibat nahas jalan raya di negara ini. Foto Grafik Media Selangor
AGENDA NASIONAL

Tindakan jika tiada kerusi keselamatan kanak-kanak mulai Jun

SHAH ALAM, 23 JAN: Pengkuatkuasaan penggunaan kerusi keselamatan kanak-kanak (CRS) akan dilaksanakan sepenuhnya Jun ini, kata Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ).

Ketua Pengarahnya Datuk Seri Shaharuddin Khalid berkata pengguna jalan raya yang membawa kanak-kanak perlu menggunakan CRS bermula 1 Januari lalu, lapor Harian Metro.

“Pada peringkat awal, JPJ tidak membuat penguatkuasaan secara langsung sebaliknya lebih kepada pencegahan dan memberi khidmat nasihat.

“Hal ini akan berterusan sehingga Jun dan selepas itu barulah kita akan lihat apa tindakan penguatkuasaan yang boleh diambil,” katanya yang menambah sebanyak 525 notis peringatan dikeluarkan kepada kenderaan yang membawa kanak-kanak tanpa CRS untuk dimasukkan dalam pengkalan data.

Bermula 1 Januari lalu, kerajaan mewajibkan penggunaan CRS di dalam kenderaan bagi menyelamatkan kanak-kanak daripada kecederaan serius atau kematian sekiranya berlaku kemalangan.

Langkah baharu itu susulan statistik membimbangkan apabila sebanyak 1,559 kematian dicatatkan membabitkan kanak-kanak bawah 10 tahun dari 2007 hingga 2017.


Pengarang :