Selangorkini
RENCANA WAWANCARA

Tuah tikus logam: Bijak rebut peluang, penuhi azam 2020

Rebut apa sahaja peluang yang ada pada 2020 — kunci bagi kejayaan rakyat Selangor tahun ini, begitu nasihat pakar metafizik Cina Datuk Joey Yap yang merujuk feng shui untuk Tahun Tikus Logam.

Tahun Baharu Cina, yang berasaskan zodiak 12 haiwan termasuk tikus, bermula 25 Januari ini. Babi dan lembu masing-masing mewakili simbol 2019 dan tahun depan.

Ramalan berdasarkan falsafah Cina purba itu pasti membawa makna tertentu dalam kalangan penganut kepercayaan berkenaan dan juga mereka yang meminati ramalan zodiak.

Meramalkan cabaran dan peluang tahun tikus kepada Selangor Journal, Yap berkata warga negeri ini bakal berdepan perubahan mendadak dan mereka perlu berhati-hati serta tidak hilang fokus.

“Sebahagian kita akan berdepan cabaran seperti tahun lepas. Namun, bagi mereka yang berjaya maju dalam suasana mencabar, tahun ini pasti lebih mengujakan,” katanya, yang menghasilkan lebih 180 buku berkaitan metafizik Cina.

“Daripada hanya menunggu untung nasib, lebih baik setiap orang mengembang kebolehan sedia ada dan menambah kemahiran baharu pada tahun ini. Mereka yang mudah menyesuaikan diri dan suka inovasi mempunyai kelebihan.”

Pengasas Akademi Kepakaran Metafizik Cina dan ketua perunding Joey Yap Consulting Group yakin sesiapa yang mampu membuat penyesuaian dan inovasi bakal memiliki kelebihan.

Beliau juga percaya Tahun Tikus adalah masa terbaik untuk Kerajaan Negeri menyediakan pelan alternatif berkaitan ekonomi dan pentadbiran dalam semua sektor bagi mengekalkan kemampanan.

“Ini masa terbaik untuk pentadbiran negeri membuat pelaksanaan dan keputusan dengan penuh kewaspadaan kerana ekonomi ‘kelihatan’ baik. Namun, ia mungkin baik di permukaan sahaja kerana kita percaya ada kekurangan dari unsur logam, yang melambangkan kekayaan,” katanya.

Beliau beranggapan strategi paling ampuh bagi mendepani persekitaran itu adalah dengan memanfaatkan setiap peluang yang datang.

Tambahnya, 12 haiwan dalam zodiak Cina boleh dibahagikan kepada tiga kumpulan sifat individu: penuh semangat dan bercita-cita, pemberi dan berkembang maju.

Simbol harimau, babi, kuda dan monyet dikategori dalam kumpulan yang penuh semangat dan bercita-cita. Mereka dianggap boleh berkembang maju jika mereka belajar mengatasi cabaran dan menyesuaikan diri dengan perubahan sekeliling.

“Hanya dengan itu tahun (tikus) ini membawa perubahan dalam banyak aspek kehidupan mereka,” kata Yap lagi.

Naga, tikus, anjing dan ular pula dalam kumpulan pemberi. Tahun 2020 dianggap menarik untuk mencapai persahabatan baharu, jaringan baharu dan permulaan baharu. Tahun ini juga diyakini masa terbaik untuk mereka mampu melangkah jauh dan menjadi pemimpin yang baik.

Mereka yang dilahirkan pada zodiak kambing, ayam, lembu dan arnab pula diyakini dapat berkembang maju pada tahun ini. Bagi lembu dan ayam jantan pula, mereka mampu mengubah situasi negatif menjadi hasil positif.


Pengarang :