Petugas Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA) melakukan proses nyahkuman di Pasar MBSA Pekan Subang, Shah Alam pada 29 Mac 2020 bagi mencegah penularan Covid-19. Foto ASRI SAPFIE/SELANGORKINI
AGENDA NASIONAL

KKM akan keluar garis panduan proses nyahkuman

PUTRAJAYA, 31 MAC: Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) akan mengeluarkan garis panduan dan nasihat mengenai pelaksanaan proses nyahcemar yang betul dalam masa terdekat.

Ketua Pengarah Kesihatan Datuk Dr Noor Hisham Abdullah berkata proses tersebut akan dibincangkan bersama Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan serta pejabat majlis daerah.

“Kita akan lihat bagaimana proses nyahcemar boleh dilaksanakan mengikut tatacara operasi piawai (SOP) KKM iaitu menggunakan bahan kimia yang diluluskan Pertubuhan Kesihatan Sedunia,” katanya pada sidang media harian perkembangan wabak Covid-19, di sini hari ini.

Dr Noor Hisham berkata demikian ketika mengulas kenyataan beberapa pihak yang mempertikai pelaksanaan proses nyahcemar oleh pihak berkuasa tempatan bermula semalam.

Tambah beliau, proses nyahcemar di tempat awam seperti pasar yang bermula Isnin dilaksanakan lebih awal daripada garis panduan yang akan dikeluarkan KKM.

-BERNAMA


Pengarang :