Hentian Rehat dan Rawat di Dengkil, Sepang. Foto Plus Malaysia Berhad
AGENDA NASIONAL

Peniaga di R&R dikecualikan bayar sewa enam bulan

SHAH ALAM, 31 MAC: Peniaga di hentian Rehat dan Rawat (R&R) di lebuh raya dikecualikan daripada membayar sewa selama enam bulan, kata menteri kanan (kluster keselamatan).

Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob dalam sidang media di Putrajaya, hari ini berkata perkara itu berdasarkan persetujuan pihak pengurusan lebuh raya berkaitan.

“Berita baik untuk peniaga, walaupun tidak banyak kenderaan yang melalui lebuh raya kerana Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), namun nasib mereka tetap dibela.

“Kerajaan berterima kasih atas keprihatinan syarikat ini dan berharap ramai lagi akan tampil kehadapan memberi bantuan,” katanya.

Lapan lebuh raya itu ialah Lebuhraya Utara Selatan (Plus), ANIH Berhad, Lebuhraya Kuala Lumpur-Kuala Selangor (Latar) dan Lebuhraya Maju Expressway (MEX).

Turut terlibat Projek Lintasan Sungai Besi-Ulu Kelang Sdn Bhd (Prolintas), Lebuhraya Shah Alam (Kesas), Lebuh Raya Cheras-Kajang (Grand Saga) dan Lebuhraya Pintas Selat Kelang Utara Baru (Grand Sepadu).

Pengecualian diberi susulan keputusan kerajaan melanjutkan tempoh Perintah Kawalan Pergerakan sehingga 14 April untuk mengekang penularan Covid-19.


Pengarang :