Ketua Pengarah Kesihatan Datuk Dr Noor Hisham Abdullah ketika sidang media mengenai Covid-19 di Kementerian Kesihatan pada 4 Mac 2020. Foto BERNAMA
AGENDA BERITA UTAMA NASIONAL

PKP diperketat mungkin dilaksana di dua zon di Selangor

SHAH ALAM, 29 MAC: Kerajaan mungkin melaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) di dua zon di Selangor mempunyai taburan kes Covid-19 yang tinggi, kata ketua pengarah kesihatan.

Datuk Dr Noor Hisham Abdullah berkata pelaksanaan itu perlu bagi mengekang wabak berkenaan berdasarkan situasi semasa Selangor yang mencatatkan jumlah kes yang tertinggi di Malaysia.

“Kita lihat zon mana paling tingi sekali, kita sedang melihat satu atau dua zon yang mungkin akan diambil tindakan sama seperti di Simpang Renggam,” katanya pada sidang media hariannya di Kementerian Kesihatan Malaysia Putrajaya di sini, hari ini.

Empat daerah di Selangor mencatatkan jangkitan kes Covid-19 tertinggi iaitu Petaling dengan 209 kes, Hulu Langat (206), Gombak (57) dan Klang (51), menjadikan kawasan itu tergolong dalam zon merah.

Kerajaan melaksanakan PKPD di Kampung Datuk Ibrahim Majid dan Bandar Baharu Datuk Ibrahim Majid di Simpang Renggam, Johor yang berkuatkuasa mulai tengah malam 27 Mac hingga 9 April selepas 61 daripada penduduknya dikesan positif Covid-19.


Pengarang :