Pelajar Universiti Teknologi Mara Cawangan Melaka diarahkan pulang berikutan penutupan semua institusi pendidikan tinggi awam dan swasta serta institut latihan kemahiran setelah kerajaan memutuskan untuk melaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan fasa 1 mulai 18 hingga 31 Mac 2020 di seluruh negara. Foto BERNAMA
AGENDA BERITA UTAMA NASIONAL

1,128 pelajar universiti dihantar pulang mulai malam ini

SHAH ALAM, 27 APRIL: Seramai 1,128 pelajar daripada sembilan institusi pengajian tinggi awam (IPTA) dan swasta (IPTS) akan dihantar pulang ke kampung masing-masing mulai malam ini.

Menteri Kanan (Kluster Keselamatan),  Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata Menteri Kanan (Kluster Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata daripada jumlah itu, 863 pelajar akan dihantar pulang dari zon tengah ke zon utara malam ini manakala 265 pelajar dari zon utara ke zon tengah pada malam 28 April.

“Untuk itu, sebanyak 49 bas disediakan bagi membawa pulang mereka ke 17 destinasi.

“Bas-bas dan semua barang pelajar akan dinyahkuman tiga jam sebelum bertolak,” katanya ketika sidang media harian di Putrajaya hari ini.

Ismail turut mengingatkan, hanya seorang ahli keluarga dibenarkan mengambil pelajar yang tiba di lokasi hentian iaitu balai polis atau pejabat daerah.

“Bagi mereka yang tiada kenderaan, petugas barisan hadapan akan menghantar pelajar terus ke rumah masing-masing,” katanya.

Sementara itu, penghantaran pulang pelajar ke Sarawak dan Sabah akan bermula 1 Mei 2020. Bagi pelajar yang berada di Terengganu dan Kelantan, mereka akan diterbangkan dari Lapangan Terbang Sultan Mahmud di Kuala Terengganu.

Pelajar di zon tengah termasuk Pahang bertolak dari Lapangan Terbang Antarabangsa Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA).

Zon utara pula diterbangkan dari Lapangan Terbang Antarabangsa Pulau Pinang dan zon selatan dari Lapangan Terbang Antarabangsa Senai.


Pengarang :