Anggota polis dan tentera melakukan sekatan jalan di Lok Kawi bagi menghalang orang ramai dari Sabindo dan Kinarut berurusan membeli barang keperluan dan urusan bank di Putatan untuk mengelakkan kesesakan pada 18 April 2020. Foto BERNAMA
AGENDA NASIONAL

85 peratus pesakit Covid-19 di Sabah tiada gejala awal

KOTA KINABALU, 21 APRIL: Jabatan Kesihatan Negeri Sabah (JKNS) sangat menekankan kepentingan kuarantin bagi individu yang mempunyai sejarah perjalanan ke luar atau dalam negara kerana 85 peratus pesakit positif Covid-19 di negeri ini tidak menunjukkan gejala awal.

Pengarahnya, Datuk Dr Christina Rundi berkata daripada 293 kes Covid-19 yang dianalisis, 249 kes atau 85 peratus didapati tidak mempunyai gejala pada peringkat awal.

“Keadaan ini amat membimbangkan kerana mereka berpotensi untuk menjangkiti kontak rapat tanpa disedari.

“Oleh itu, dalam usaha membendung penularan Covid-19, langkah kuarantin ini penting untuk memutuskan rantaian jangkitan agar virus itu tidak merebak dan menjangkiti orang lain,” katanya dalam kenyataan di sini hari ini.

Beliau berkata, pihaknya kini masih mengesan kes Covid-19 dalam kalangan mereka yang mempunyai sejarah pergerakan ke luar negara seperti Thailand, Indonesia dan Amerika Syarikat.

“Begitu juga kepada individu (dari) Sabah yang mempunyai sejarah perjalanan ke semenanjung kerana masih terdapat kes Covid-19 yang dilaporkan di sana,” katanya.

Dr Christina berkata sehingga Ahad lepas, 53 orang sudah ditempatkan di 24 pusat kuarantin di seluruh negeri ini.

– BERNAMA


Pengarang :