Orang ramai memakai pelitup muka sebagai langkah pencegahan Covid-19 di Singapura pada 10 Mac 2020. Foto AFP
AGENDA GLOBAL

92 rakyat Malaysia dijangkiti Covid-19 di Singapura

SINGAPURA, 19 APRIL: Tujuh rakyat Malaysia antara 942 kes baharu jangkitan Covid-19 dilaporkan semalam, menjadikan jumlah kes di republik itu sebanyak 5,992.

Berikutan tujuh kes baharu itu, kini terdapat sebanyak 92 rakyat Malaysia dijangkiti virus tersebut di Singapura.

Menurut data harian terbaru dikeluarkan Kementerian Kesihatan (MOH) Singapura, dua daripada mereka ada kaitan dengan dua pekerja asing yang dijangkiti di asrama iaitu Asrama Tuas View dan Sungei Tengah Lodge.

Tiga daripada mereka, sementara itu, masih diklasifikasikan sebagai kes tiada kaitan tempatan manakala satu lagi ada kaitan dengan kluster TTJ Design & Engineering Pte Ltd dan seorang lagi rakyat Malaysia mempunyai kaitan dengan kes 4,547, warganegara Malaysia berumur 29 tahun.

MOH berkata kes 4,754, rakyat Malaysia berumur 40 tahun, meninggal dunia hari ini tetapi bukan akibat komplikasi jangkitan Covid-19.

Punca kematian akibat bekalan darah ke jantung tersekat berserta serangan kardiogenik, kata kementerian itu dan menurutnya lelaki itu disahkan dijangkiti Covid-19 pada 17 April.

Daripada 942 kes baharu, MOH berkata 22 kes dalam komuniti: 27 pemegang Permit Kerja yang tinggal di luar asrama manakala 893 pemegang Permit Kerja yang duduk di asrama.

Selain daripada TTJ Design & Engineering Pte Ltd, Singapura melaporkan dua lagi kluster baharu iaitu di Homestay Lodge di Kaki Bukit Avenue 3; dan Asrama CDPL Tuas di Tuas South Street 15.

Setakat ini, 740 kes Covid-19 dibenarkan discaj daripada hospital atau fasiliti isolasi komuniti.

Daripada 2,563 kes disahkan yang masih dirawat di hospital, kebanyakannya stabil dan bertambah baik, manakala 23 berada dalam keadaan kritikal di unit rawatan rapi.

MOH berkata 2,678 kes berada dalam keadaan baik dari segi klinikal tetapi masih positif Covid-19 diasingkan dan dirawat di fasiliti komuniti.

Singapura setakat ini melaporkan 11 kematian akibat Covid-19.

-BERNAMA


Pengarang :