Ambulans dan kenderaan yang digunakan Kementerian Kesihatan Malaysia diparkir di kawasan sekatan jalan raya di pintu masuk kawasan Sungai Lui yang dikenakan PKPD bagi membawa penduduk ke Klinik Desa Sungai Lui untuk menjalani ujian saringan Covid-19 pada 6 April 2020. Foto BERNAMA
ADN SELANGOR

ADN mohon tambah bantuan makanan di Hulu Langat

SHAH ALAM, 6 APRIL: Kerajaan Pusat digesa menambah bantuan makanan kepada penduduk di Sungai Lui, Hulu Langat yang terjejas susulan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD).

Ahli Dewan Negeri (ADN) Dusun Tua memaklumkan penduduk di kawasan itu mengeluh kerana barangan basah dan kering yang diperoleh ketika ini tidak mencukupi.

“Setakat ini barang yang diberi terlalu asas, malah tidak cukup untuk bertahan selama dua minggu, justeru saya mohon kerajaan mahupun pihak berwajib untuk lebihkan bantuan serta pertimbangkan juga barangan lain seperti lampin dan susu,” kata Edry Faizal Eddy Yusof.

Beliau berkata pihaknya turut menyumbang 200 ekor ayam dan beberapa papan telur setakat ini untuk menampung keperluan penduduk yang terkesan.

Sementara itu, Edry Faizal berkata keadaan di Hulu Langat terkawal selepas penduduk diarah menjalani PKPD bermula 30 Mac lalu.

PKPD dikenakan di kawasan Batu 21 hingga 24, Sungai Lui susulan nasihat Kementerian Kesihatan Malaysia yang mengesahkan terdapat 71 kes positif Covid-19 membabitkan 274 penghuni Maahad Tahfiz An-Nabawiyyah di situ.


Pengarang :