Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah
AGENDA BERITA UTAMA NASIONAL

Covid-19: 36 kes baharu, terendah sejak PKP, makin ramai sembuh

SHAH ALAM, 20 APRIL: Perkembangan positif terus ditunjukkan negara ini dalam memerangi Covid-19 apabila kes positif harian sebanyak 36 kes iaitu jumlah paling rendah sepanjang Perintah Kawalan Pergerakan sejak 18 Mac, kata ketua pengarah kesihatan.

Datuk Dr Noor Hisham Abdullah berkata terdapat 98 kes yang pulih dan dibenarkan keluar pada hari ini menjadikan jumlah kumulatif kes pulih sepenuhnya sebanyak 3,295 kes iaitu 60.74 peratus daripada jumlah keseluruhan.

Beliau berkata jumlah keseluruhan Covid-19 di Malaysia sehingga hari ini berjumlah 5,425 kes.

“Penurunan jumlah kes harian yang dapat dilihat sejak kebelakangan ini adalah hasil daripada tindakan proaktif dan agresif dalam mengesan kes dijalankan terutama dalam tempoh dua minggu lalu.

“Ini merupakan bilangan kes harian yang paling rendah direkod setakat ini. Oleh itu, jumlah kes aktif dengan kebolehjangkitan Covid-19 adalah 2,041 kes,” kata beliau pada sidang media di Putrajaya.

Beliau berkata jumlah atau bilangan kes baharu mungkin boleh meningkat kembali dalam tempoh dua minggu akan datang memandangkan aktiviti pengesanan kes masih giat dijalankan.

Katanya pengesanan itu dilakukan ke atas rakyat Malaysia yang baru pulang dari luar negara dan di lokaliti yang terlibat di bawah Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD).

“Seramai 45 kes positif Covid-19 sedang dirawat di Unit Rawatan Rapi (ICU). Daripada jumlah tersebut, 28 kes memerlukan bantuan pernafasan.

“Tiada kematian dicatatkan hari ini dan jumlah kumulatif kes kekal 89,” katanya.


Pengarang :