AGENDA NASIONAL

Covid-19: ATM perkukuh, perketat kawalan di sempadan negara

KUALA LUMPUR, 11 APRIL: Angkatan Tentera Malaysia (ATM) memperkukuh dan memperketatkan kawalan di sepanjang persempadanan negara dalam tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) bagi membendung penularan wabak Covid-19.

Panglima ATM, Jen Tan Sri Affendi Buang berkata ATM sentiasa mengambil pelbagai perkiraan dalam merangka pelan strategik pertahanan negara merangkumi sebarang situasi terutama ketika Malaysia kini menghadapi wabak itu.

Beliau berkata pelbagai kemungkinan diperhalusi terutama jangkaan tindakan warga asing yang akan memasuki Malaysia secara tidak sah dengan menggunakan laluan tikus.

“Perkara ini seterusnya boleh memberi impak kepada peningkatan Covid-19 manakala semasa penguatkuasaan PKP dan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD), operasi dalam negara tetap diteruskan seperti biasa.

“Dalam kawalan persempadanan negara, ATM berkolaborasi bersama polis terutamanya melibatkan Pasukan Gerakan Am serta agensi keselamatan lain yang bukan sahaja membabitkan kawalan persempadanan darat di Semenanjung Malaysia dan Malaysia Timur, malah turut melibatkan kawalan di persempadanan perairan negara,” katanya dalam kenyataan.

Affendi berkata dengan pengarahan terbaharu dalam perutusan khas Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin, ATM akan memperkukuhkan lagi perintah dan kawalan di setiap pemerintahan darat, laut dan udara supaya berada pada tahap tinggi.

“Setiap peringkat pemerintahan dikehendaki menentukan arahan semasa terutama atur gerak operasi semasa dikuatkuasakan.

“Adalah ditegaskan dengan pengukuhan kawalan operasi di persempadanan negara ia tidak menjejaskan penugasan anggota sedia ada dalam operasi untuk menguatkuasa PKP dan PKPD,” katanya.

Muhyiddin dalam perutusan khas mengarahkan Ketua Polis Negara Tan Sri Abdul Hamid Bador; Panglima ATM; Ketua Pengarah Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia Laksamana Maritim Datuk Mohd Zubil Mat Som; Jabatan Imigresen, Jabatan Sukarelawan Malaysia dan lain-lain agensi berkaitan supaya memperketat kawalan di sepanjang sempadan negara.

Perdana Menteri berkata ia bagi mengelak kemungkinan pendatang asing tanpa izin daripada bolos melalui lorong tikus dan membawa virus masuk ke negara ini.

-BERNAMA


Pengarang :