Jururawat memakai sut perlindungan diri memeriksa pesakit Covid-19 di Hospital Kuala Lumpur pada 21 April 2020. Foto REUTERS
AGENDA BERITA UTAMA NASIONAL

Covid-19: Kes baharu di Selangor naik, tapi kekal digit tunggal

SHAH ALAM, 28 APRIL: Bilangan pesakit baharu Covid-19 di Selangor meningkat kepada lima orang berbanding empat yang direkodkan semalam.

Mengikut data dikongsi Pasukan Petugas Pencegahan Covid-19 Selangor (STFC), negeri itu mencatatkan keseluruhan 1,403 kes setakat 12 tengah hari tadi.

“Kes baharu stabil dalam lingkungan digit tunggal. Jaga penjarakan sosial dan kebersihan diri untuk elak transmisi Covid-19,” kenyataan ringkas STFC di Twitter dipetik.

Sementara itu, Dato’ Menteri Besar Dato’ Seri Amirudin Shari melalui Twitter berkata dua daripada lima kes tersebut adalah kes import.

“Lima kes baharu Covid-19 di Selangor dicatatkan hari ini, namun ada kenaikan satu kes berbanding semalam. Dua dari lima kes baharu dalam kalangan mereka yang pulang dari luar negara,” tulisnya.

Berdasarkan statistik Pusat Kesiapsiagaan dan Tindak Cepat Krisis negeri setakat 5 petang tadi, dua kes baharu dikesan di Hulu Langat, Petaling (dua) dan Gombak (satu). Hulu Langat masih mencatatkan jumlah kes tertinggi iaitu 475 dengan 72 kes aktif.

Daripada keseluruhan kes dilaporkan, seramai 1,205 pesakit berjaya sembuh dan 17 orang meninggal dunia.


Pengarang :