Petugas Kesihatan Selcare berehat seketika selepas membuat ujian saringan Covid-19 secara pandu lalu di Pejabat Daerah dan Tanah Gombak, Selayang pada 20 April 2020. Foto HAFIZ OTHMAN/SELANGORKINI
AGENDA BERITA UTAMA NASIONAL

Dr Dzulkefly: Kes aktif wabak turun di Selangor petanda baik

SHAH ALAM, 28 APRIL: Kejayaan tiga mukim di Selangor yang berubah dari zon kuning ke hijau disifatkan petanda positif dalam usaha melawan jangkitan Covid-19.

Datuk Seri Dr Dzulkefly Ahmad berkata ia juga menunjukkan inisiatif Kerajaan Negeri melandaikan keluk wabak membuahkan hasil.

“Secara keseluruhannya Selangor masih mencatatkan lebihan positif dari segi bilangan mukim yang sudah tiada kes aktif.

“Hanya Pasir Panjang dan Tanjong Karang yang asalnya zon hijau menjadi zon kuning,” tulis pengerusi Petugas Pencegahan Covid-19 Selangor (STFC) di Facebook hari ini.

Menurut data dikongsi STFC setakat 12 tengah hari semalam, mukim Batang Berjuntai, Ijok dan Jeram berubah kepada zon hijau selepas tiada kes aktif yang direkodkan.

Sehubungan itu, Dr Dzulkefly merayu penduduk negeri ini supaya terus mematuhi Perintah Kawalan Pergerakan bagi memutuskan rantaian wabak.

“Bagi yang bergejala seperti batuk, selsema dan kesukaran bernafas, maka segera buat saringan kesihatan berdekatan anda. Kita pasti menang,” katanya lagi.


Pengarang :