Ahli Dewan Negeri Dusun Tua, Edry Faizal Eddy Yusof.
ADN SELANGOR

DUN Dusun Tua bantu penduduk Sungai Lui dapat makanan segar

SHAH ALAM, 14 APRIL: Pusat Khidmat Masyarakat Dewan Undangan Negeri (DUN) Dusun Tua berusaha mencari bekalan makanan segar seperti ayam, telur dan sayur bagi membantu penduduk di Sungai Lui, kata Ahli Dewan Negerinya.

Edry Faizal Eddy Yusof berkata ia berikutan makanan dibekalkan Agensi Pengurusan Bencana Negara (Nadma) kurang sesuai kerana penduduk dikenakan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) yang tidak dibenarkan keluar.

“Kita akan berusaha membantu untuk dapatkan makanan segar asas yang ada nutrisi dan bukan makanan dalam tin biarpun dengan kemampuan agak terhad. Saya harap Nadma boleh selesaikan isu ini segera,” katanya kepada SelangorKini.

Mengulas mengenai PKPD di Sungai Lui dilanjutkan, Edry Faizal berkata ia bergantung atas arahan kerajaan dan setakat ini pihaknya masih belum mendengar sebarang keputusan.

Semalam, beliau memohon Nadma menyemak semula bantuan makanan kepada penduduk Sungai Lui yang menerima makanan dalam tin serta minuman manis dengan menjelaskan mereka memerlukan barangan segar asas seperti bawang, telur, sayur-sayuran dan daging.

Batu 21 hingga 24, Sungai Lui merupakan kawasan di bawah Hulu Langat yang dikenakan PKPD selama dua minggu sejak 30 Mac lalu hingga hari ini.


Pengarang :