Sekatan jalan raya dilakukan anggota Polis Diraja Malaysia (PDRM) bersama Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) berikutan Perintah Kawalan Pergerakan di Seksyen 7, Shah Alam pada 10 April 2020. Foto ASRI SAPFIE/SELANGORKINI
AGENDA BERITA UTAMA NASIONAL

Fasa 4 PKP: Ketua keluarga dibenar bawa seorang lagi anggota

SHAH ALAM, 29 APRIL: Kerajaan membenarkan ketua keluarga membawa seorang lagi anggota bersamanya ketika keluar membeli makanan dan keperluan harian sepanjang Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) fasa keempat yang bermula hari ini.

Kebenaran itu diputuskan menerusi Peraturan-Peraturan Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit (Langkah-Langkah Di Dalam Kawasan Tempatan Jangkitan) 2020 mengikut Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988 yang diwartakan semalam.

Peraturan diterbitkan dalam Warta Kerajaan mula berkuatkuasa hari ini hingga 12 Mei depan selepas mendapat kuasa perkenan Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah.

Syarat pergerakan ditetapkan mengikut Seksyen 4(1)(a)(ii) membenarkan seseorang itu keluar membeli makanan, ubat, keperluan harian atau barang lain dan disertai seorang anggota keluarga yang tinggal serumah.

Seksyen 4(1)(b)(ii) pula membenarkan individu yang keluar ke klinik atau hospital bagi mendapatkan perkhidmatan jagaan kesihatan atau perubatan untuk disertai mana-mana orang lain yang perlu secara munasabah.

Pun begitu, Warta Kerajaan masih mengguna pakai peraturan sebelum ini iaitu kebenaran bergerak kepada individu untuk keluar membeli makanan, barangan keperluan harian, perubatan, rawatan dan lain-lain tidak melebihi 10 kilometer (km) dari kediaman masing-masing.

Sekiranya keperluan itu tidak terdapat di suatu tempat dalam kawasan jarak 10 km, orang ramai diberi kelonggaran bergerak melebihi jarak berkenaan.

Pada 23 April lalu, Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin mengumumkan PKP fasa ketiga yang tamat semalam akan dilanjutkan sehingga 12 Mei 2020.


Pengarang :