Selangorkini
AGENDA NASIONAL

IPD Gombak nafi operasi tangkap warga asing besar-besaran di Selayang

SHAH ALAM, 27 APRIL: Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Gombak hari ini menafikan video tular berkaitan operasi tangkapan warga asing termasuk Rohingya secara besar-besaran di Selayang.

Situasi tersebut sebaliknya merupakan pemindahan 52 warga asing di kawasan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan Selayang Baru ke pusat kuarantin Institut Perakaunan Negara, Sabak Bernam bermula 25 April lalu.

Penafian itu dikeluarkan Pasukan Respon Pantas Kementerian Komunikasi dan Multimedia terhadap beberapa dakwaan tidak benar yang tersebar di media sosial.

Selain itu, pihak Kementerian Kesihatan (KKM) menafikan dakwaan makmal ujian Covid-19 di Hospital Umum Sarawak di Kuching tidak berfungsi, malah menegaskan tidak pernah menerima makluman mengenai perkara tersebut.

KKM menjelaskan mempunyai dua lagi makmal lain di negeri berkenaan iaitu di Universiti Malaysia Sarawak dan Hospital Sibu.

“Sekiranya makmal di hospital umum mengalami masalah untuk menjalankan ujian, KKM akan menggunakan sumber luar di makmal swasta,” katanya.


Pengarang :