Hanya imam dan bilal mengerjakan solat Zohor di Surau Al-Husna Seksyen 20, Shah Alam pada 18 Mac 2020 susulan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP). Foto REMY ARIFIN/SELANGORKINI
AGENDA NASIONAL

Kerajaan bincang SOP solat tarawih dan Jumaat esok

SHAH ALAM, 29 APRIL: Kerajaan akan bermesyuarat esok berhubung tatacara operasi piawai (SOP) solat tarawih dan Jumaat di masjid sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata mesyuarat khas menteri-menteri akan membincangkan beberapa perkara termasuk hukum penjarakan sosial daripada sudut agama ketika solat jemaah, lapor Berita Harian.

“Menteri agama akan terbabit dalam mesyuarat ini. Banyak SOP akan dibincang kerana ramai orang bertanya sama ada boleh atau tidak solat tarawih contohnya duduk satu meter di masjid dan pelbagai soalan lagi.

“Jadi kita minta menteri agama tampil dengan SOP dalam menentukan apakah solat Jumaat dan tarawih dibenarkan dengan penjarakan satu meter,” kata menteri kanan (kluster keselamatan) pada sidang media di Putrajaya hari ini.

Ismail Sabri berkata kerajaan memberi kelonggaran dalam fasa keempat Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), namun ia dilaksanakan secara berperingkat.


Pengarang :