Suasana di sekitar Klinik Desa Sungai Lui pada 6 April 2020 menyaksikan barisan hadapan terdiri daripada jururawat dan doktor giat mengambil sampel daripada penduduk bagi ujian saringan Covid-19. Foto BERNAMA
AGENDA BERITA UTAMA NASIONAL

Kes aktif di mukim Hulu Langat turun, zon jingga hanya empat

SHAH ALAM, 23 APRIL: Kes aktif Covid-19 di mukim Hulu Langat menurun kepada 42 kes, kurang dua kes untuk keluar daripada zon merah.

Menurut data dikongsi Pasukan Petugas Pencegahan Covid-19 Selangor (STFC) setakat 12 tengah hari semalam, kes sedang dirawat di mukim itu berkurang 10 berbanding 52 kes yang direkodkan kelmarin.

“Zon merah masih satu, zon jingga berkurangan kepada empat. Kajang bertambah baik kepada kuning hari ini,” kenyataan ringkas STFC di Twitter dipetik.

Empat mukim dalam zon jingga yang merekodkan antara 21 hingga 40 kes adalah Damansara dan Sungai Buloh, masing-masing 33 kes diikuti Petaling (32) serta Klang (30).

Kementerian Kesihatan Malaysia menetapkan kawasan yang lebih 40 kes sebagai zon merah, manakala zon jingga 21 hingga 40 kes. Tiada kes dianggap zon hijau, sementara 1 hingga 20 kes pula zon kuning.


Pengarang :