Selangorkini
Suasana di sekitar Klinik Desa Sungai Lui pada 6 April 2020 menyaksikan barisan hadapan terdiri daripada jururawat dan doktor giat mengambil sampel daripada penduduk bagi ujian saringan Covid-19. Foto BERNAMA
AGENDA NASIONAL

KKM akan keluar SOP baharu kawalan diperketat

ccsb-ads

PUTRAJAYA, 6 APRIL: Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) akan mengeluarkan tatacara operasi piawai (SOP) baharu mengenai kawasan yang akan dikuatkuasakan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD).

Menteri Kanan (Kluster Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata SOP baharu itu akan lebih fokus kepada kawasan jangkitan Covid-19.

“Kerajaan tidak mahu melibatkan radius yang terlalu luas (apabila PKPD dilaksanakan),” katanya pada sidang media berhubung Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) di bangunan Perdana Putra di sini, hari ini.

Ismail Sabri yang juga Menteri Pertahanan berkata sebelum ini jika terdapat kes positif di sesebuah kampung, kawasan yang ditutup atau dikenakan PKPD mungkin menjangkau radius 5-6 km.

Jelas beliau, KKM sedang meneliti dan membuat penilaian terperinci mengenai beberapa kawasan yang akan dikenakan PKPD selepas ini.

“Ini kerana PKPD bermakna pergerakan dikawal sepenuhnya. Tidak boleh keluar rumah dan membeli barangan”, katanya.

Ditanya sama ada PKPD akan dilaksana di Lembah Pantai, Kuala Lumpur yang mencatat hampir 400 kes positif Covid-19 setakat ini, Ismail Sabri berkata pelbagai aspek perlu dikaji terlebih dahulu.

Tiga kawasan yang dikenakan PKPD setakat ini ialah dua kampung di Simpang Renggam, Kluang, Johor; Batu 21 hingga Batu 24 Sungai Lui, Hulu Langat, Selangor dan Menara City One di Jalan Munshi Abdullah, Kuala Lumpur.

Mengenai gambar yang tular di media sosial menunjukkan orang ramai menyerbu bank bagi mengeluarkan wang masing-masing ekoran Bantuan Prihatin Nasional mula dibayar hari ini, Ismail Sabri mengingatkan masyarakat supaya jangan bersesak di bank.

“Tidak perlu berebut. Ketika berada di bank sekalipun, arahan jarak sosial satu meter masih perlu dipatuhi,” katanya.

-BERNAMA


Pengarang :