Antara ruang untuk pesakit yang disediakan di Pusat Kuarantin dan Rawatan Covid-19 Berisiko Rendah di MAEPS pada 3 April 2020. Foto BERNAMA
AGENDA NASIONAL

KKM kesan kluster baharu 43 pelajar pulang dari zon merah Indonesia

SHAH ALAM, 19 APRIL: Kementerian Kesihatan (KKM) memaklumkan kluster baharu berjaya dikesan dalam kalangan rakyat yang pulang dari Indonesia melalui Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) pada 16 April lalu.

Ketua Pengarah Kesihatan berkata kluster tersebut terdiri dari 43 pelajar yang positif selepas pulang dari Temboro di Magetan iaitu salah satu kawasan zon merah di negara berkenaan.

“Daripada jumlah tersebut, seramai 34 orang dikuarantin di Melaka dan sembilan di Wilayah Persekutuan,” kata Datuk Dr Noor Hisham Abdullah pada sidang media hari ini di Putrajaya.

Hasil itu kata beliau, menunjukkan langkah kerajaan untuk kuarantin dan menyaring semua rakyat yang pulang dari luar negara adalah tepat.

Mengulas lanjut, beliau berkata setakat ini KKM sudah mengesan 65 kes positif warga Malaysia yang pulang dari luar negara.

“65 kes itu merupakan tambahan kepada 17 kes yang telah diumumkan semalam. 43 kes daripada Magetan, tiga dari Acheh, satu Turki dan satu Kalimantan,” katanya.


Pengarang :