Rakyat Malaysia dinasihatkan tidak membuat pembelian panik barangan keperluan asas berikutan penularan wabak Covid-19. Foto BERNAMA
SELANGOR

KPDNHEP Selangor nafi kekurangan bekalan asas

SHAH ALAM, 8 APRIL: Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) Selangor menafikan berlakunya kekurangan bekalan asas di beberapa premis perniagaan di Kuala Selangor, Tanjong Karang dan Sungai Besar.

KPDNHEP dalam kenyataan memaklumkan pihaknya telah memantau enam premis antaranya Pasaraya Tesco Kuala Selangor, Best Fresh Mart Tanjong Karang, TF Value Mart Sungai Besar, Pasar Awam Pasir Penambang, Pasar Awam Tanjong Karang dan Pasar Awam Sungai Besar.

“Berdasarkan pemantauan didapati kesemua barangan keperluan asas seperti beras, gula, tepung, minyak masak dan telur mencukupi malahan tiada kes pembelian panik berlaku,” kata kenyataan itu hari ini.

Kementerian itu berkata bekalan ikan, sayur dan ayam juga cukup di semua pasar dan setiap premis patuh dengan waktu operasi.

Pelanggan juga dilihat mematuhi arahan dengan menjaga penjarakan sosial yang diarahkan premis demi membendung penularan Covid-19.


Pengarang :