Keadaan bangunan Malayan Mansion pada 8 April 2020 yang dikenakan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan susulan penghuninya dijangkiti Covid-19. Foto FIKRI YUSOF/SELANGORKINI
AGENDA NASIONAL

MB: Negara luar guna sistem Selangor kesan titik panas Covid-19

SHAH ALAM, 9 APRIL: Sistem bagi mengesan titik merah Covid-19 yang dicipta anggota Pasukan Petugas Covid-19 Selangor (STFC) turut diguna pakai oleh negara luar.

Dato’ Menteri Besar Dato’ Seri Amirudin Shari berkata sistem ciptaan Dr Helmi Zakariah juga boleh menganalisis wabak denggi.

“Kita beruntung kerana data ini turut diguna pakai negara luar dan daripada situ lahir inisiatif Kerajaan Negeri untuk melakukan saringan Covid-19 secara besar-besaran dalam tempoh satu ke dua hari lagi,” katanya ketika diwawancara dalam program Malaysia Hari ini di TV3.

STFC akan menjalankan saringan wabak Covid-19 secara besar-besaran di beberapa lokasi terpilih bermula esok dengan sasaran antara 1,000 hingga 1,200 orang.

Pasukan petugas diketuai bekas menteri kesihatan Datuk Seri Dr Dzulkefly Ahmad dan enam anggota lain membantu melengkapkan keperluan Kementerian Kesihatan Malaysia bagi mengawal penularan Covid-19 di negara ini.


Pengarang :