Ilustrasi pasangan bernikah. Foto ARKIB SELANGORKINI
AGENDA BERITA UTAMA NASIONAL

MB: Tatacara nikah perlu perkenan Sultan Selangor

SELAYANG, 4 APRIL: Tatacara nikah di negeri ini perlu mendapat perkenan Duli Yang Maha Mulia Sultan Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah selaku ketua agama.

Dato’ Menteri Besar Dato’ Seri Amirudin Shari berkata perkara itu bagi mengawal himpunan ramai dalam tempoh enam bulan hingga setahun seperti disarankan Kementerian Kesihatan Malaysia.

“Pada masa sama, Kerajaan Negeri akan merujuk isu nikah dan kahwin daripada Jabatan Agama Islam Selangor dan mufti serta membabitkan pandangan pakar syariah dan munakahat untuk kebaikan semua,” katanya selepas menyerahkan sumbangan kepada Majlis Perbandaran Selayang hari ini.

Beliau berkata Kerajaan Negeri juga akan mendapatkan kaedah bersesuaian supaya tidak berlaku himpunan ramai seperti majlis kenduri.

“Rakyat tidak boleh kembali menjalani kehidupan seperti biasa dan mengelakkan himpunan ramai supaya wabak ini dapat dilenyapkan,” katanya.

Sebelum ini, Jais menangguhkan urusan pernikahan di negeri ini sehingga Perintah Kawalan Pergerakan berakhir pada 14 April.


Pengarang :