Majlis Perbandaran Kajang (MPKj)
PBT SELANGOR

MPKj: Sedia dokumen jika premis komersial mahu operasi lebih masa

SHAH ALAM, 29 APRIL: Majlis Perbandaran Kajang (MPKj) memaklumkan mana-mana premis komersial atau industri yang ingin beroperasi melebihi masa yang ditetapkan dikehendaki menyediakan dokumen.

Dokumen yang perlu dikemukakan adalah berdasarkan tempoh operasi premis komersial atau industri iaitu sama ada kurang 12 jam atau melebihi 12 jam.

Kurang 12 jam

-Perlu mendapat kelulusan kebenaran beroperasi sepanjang tempoh penguatkuasaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) tertakluk kepada kategori penghasilan produk sama ada keperluan

atau kritikal yang dikeluarkan oleh Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (Miti)

-Mendapatkan kelulusan atau kebenaran beroperasi dalam tempoh PKP berkuat kuasa dari MPKj

Melebihi 12 jam

-Perlu memperoleh kelulusan kebenaran beroperasi sepanjang tempoh penguatkuasaan PKP tertakluk kepada kategori penghasilan produk sama ada keperluan atau kritikal yang dikeluarkan Miti.

-Menyediakan surat pemakluman oleh pengusaha komersial atau industri permohonan pengoperasian melebihi tempoh masa yang ditetapkan sepanjang tempoh PKP dengan menyatakan sebab untuk lanjutan tempoh beroperasi serta mendapat pengesahan atau cop dari unit pelesenan Ibu Pejabat Polis Daerah Kajang

Menurut MPKj dalam kenyataan semalam, dokumen lengkap hendaklah diemel ke [email protected] dan maklum balas akan diberikan dalam tempoh 24 jam.

“Pertanyaan lanjut boleh hubungi bilik gerakan MPKj di talian hotline 1-800-88-6755 ,” katanya.


Pengarang :