Virus Covid-19 dikesan kali pertama di Wuhan, China, dilihat dalam ilustrasi yang dikeluarkan oleh Pusat Kawalan Penyakit dan Pencegahan di Atlanta, Georgia, Amerika Syarikat pada 29 Januari 2020. Foto REUTERS
AGENDA NASIONAL

Mungkin terdapat tiga keturunan Covid-19 di Malaysia

PUTRAJAYA, 15 APRIL: Kementerian Kesihatan (KKM) tidak menolak kemungkinan terdapat tiga keturunan Covid-19 di negara ini, kata Ketua Pengarah Kesihatan Datuk Dr Noor Hisham Abdullah.

Bagaimanapun, berkata menegaskan masih terlalu awal untuk mengesahkannya kerana perkara itu perlu terlebih dahulu dikaji oleh pihak berkuasa kesihatan termasuk Institut Penyelidikan Perubatan (IMR).

Beliau berkata ia adalah virus baharu dan tiada sebarang laporan atau data untuk membantu pihak berkuasa dalam penyelidikan mereka.

“Ini adalah virus baharu jadi pada asasnya kami tidak mempunyai laporan atau data tentang virus ini yang boleh kami rujuk, tidak seperti virus lain, yang kami sudah kenal pasti dan ada laporannya.

“Jadi apa yang kami lakukan di IMR adalah mengkaji serologi virus ini, isolasinya dan juga mengkaji genomiknya,” jelasnya pada taklimat harian mengenai Covid-19 di KKM di sini, hari ini.

Dr Noor Hisham berkata kes postitif Covid-19 yang terdapat di Malaysia mungkin keturunan C.

“Perlu ingat, dalam gelombang pertama penyakit ini di negara ini, sebanyak 16 pesakit adalah dari China, jadi kita tahu ada kebarangkalian kumpulan ini adalah daripada kumpulan Wuhan.

“Sama ada kita menyaksikan strain virus yang berbeza, ia bergantung … berikutan mereka (laporan) menyatakan di China kini mungkin adalah keturunan B dan mereka menyatakan di Asia adalah keturunan C dan di Amerika Syarikat dan Eropah adalah keturunan A, sebagai contoh.

“Tetapi kami tidak tahu sehingga kami jalankan proses kultur virus di negara ini dengan susunan genome yang lengkap …jika kami dapat lakukan itu dan tag serta kenal pasti ciri-ciri virus di negara ini sama ada ia jenis A ,B atau C.

“Mungkin ada tiga strain di negara ini tetapi kami tidak tahu sehingga kami lakukan isolasi virus itu dan tag virus itu, hanya selepas itu kami boleh buat perbandingan,” jelasnya.

Terdapat laporan bahawa Jenis A kemungkinan besar adalah keturunan yang menjadi punca kepada wabak ini, Jenis B terhasil daripada Jenis A, dipisahkan oleh dua mutasi dan Jenis C adalah “anak” Jenis B.

-BERNAMA


Pengarang :