Ir Izham Hashim ketika ditemui media selepas meninjau tapak sampah haram di Taman Medan, Petaling Jaya pada 14 Januari 2020. Foto FIKRI YUSOF/SELANGORKINI
EXCO SELANGOR

Pakej Selangor Prihatin 2.0: Bantu rantaian makanan tidak putus – EXCO

SHAH ALAM, 2 APRIL: Pakej Rangsangan Selangor Prihatin 2.0 yang diumumkan Kerajaan Negeri mampu mengelakkan rantaian bekalan makanan terputus, kata EXCO pertanian.

Ir Izham Hashim berkata pakej itu turut memberi peluang kepada warga tani untuk memasarkan hasil seperti biasa termasuk mengekalkan kualiti produk sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

“Kerajaan Selangor tidak mahu pendapatan golongan ini terjejas walaupun dalam suasana PKP kerana pergerakan mereka agak terbatas.

“Justeru saya menggesa supaya petani, penternak atau nelayan yang ada masalah lebihan bekalan segera hubungi pejabat saya atau agensi berkaitan dengan kadar segera.

“Untuk hari ini sahaja kita sudah beli empat tan keledek daripada Hulu Chuchoh dan ia dipasarkan menerusi Pasar Agro Selangor,” katanya ketika siaran langsung menerusi Facebook hari ini.

Semalam, Dato’ Menteri Besar, Dato’ Seri Amirudin Shari mengumumkan seramai 5,000 petani dan nelayan diberikan bantuan khusus Agroprenuer berjumlah RM500,000 bagi mengurangkan kesan wabak Covid-19.

Selain itu, 2,000 daripada mereka juga dibantu melalui pengagihan benih, ternakan, peralatan serta bahan mentah dengan peruntukan RM1 juta.

 


Pengarang :