Selangorkini
Ketua Polis Negara Tan Sri Abdul Hamid Bador. Foto BERNAMA
AGENDA BERITA UTAMA NASIONAL

PKP: Warga asing cuba balik negara asal, polis pantau pintu sempadan

ccsb-ads

KUALA LUMPUR, 7 APRIL: Polis Diraja Malaysia (PDRM) mendedahkan terdapat warga asing yang cuba kembali ke negara asal secara senyap-senyap melalui jeti yang terdapat di sempadan negara semasa Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Ketua Polis Negara Tan Sri Abdul Hamid Bador berkata ia berikutan polis telah menahan lima lelaki serta seorang wanita warga Bangladesh dan Myanmar antara 19 hingga 23 Mac lepas yang cuba kembali ke negara asal melalui Padang Besar, Perlis.

“Berdasarkan trend ini, kami juga akan melakukan pemantauan di jeti berhampiran sempadan bagi mengelak kemasukan warga asing yang boleh mengundang penularan wabak Covid-19,” katanya dalam sidang media khas di Bukit Aman, di sini.

Dalam perkembangan lain, Abdul Hamid berkata petugas media dibenarkan membuat liputan secara langsung di lokasi sekatan jalan raya dengan mematuhi tatacara operasi piawai dan ia tidak menjadi isu kepada PDRM.

“Perkara itu bergantung kepada budi bicara petugas media sama ada mereka hendak buat (liputan) atau tidak, namun perlu mematuhi tatacara operasi piawai yang ditetapkan,” katanya.

– BERNAMA


Pengarang :