Pengarah Kanan Pendidikan Yayasan Selangor, Zahura Zakry. Foto SELANGORKINI
AGENSI SELANGOR

Ramai murid tahun enam daftar e-pembelajaran

SHAH ALAM, 15 APRIL: Seramai 51,870 pelajar di negeri ini sudah mendaftar program e-pembelajaran percuma anjuran Kerajaan Negeri sepanjang Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), kata pengarah kanan pendidikan Yayasan Selangor.

Zahura Zakry berkata pendaftaran tertinggi diterima adalah pelajar tahun enam yang akan menduduki Ujian Penilaian Sekolah Rendah (UPSR) dengan 32.28 peratus.

“22.71 peratus dipohon pelajar tingkatan tiga manakala 15.55 peratus pula pelajar tingkatan lima yang akan mengambil peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia,” katanya kepada Selangorkini hari ini.

Tambah Zahura bermula pelaksaan PKP fasa tiga hari ini pihaknya menyasarkan 100,000 pelajar akan mendaftar di lawan sesawang selangortutor.com itu.

Pada 1 April lalu Kerajaan Negeri menerusi Pakej Rangsangan Selangor Prihatin 2.0 mengumumkan program e-pembelajaran yang turut mendapat kerjasama Pemerbadanan Menteri Besar Selangor (MBI) manakala Yayasan Selangor selaku agensi penyelaras.

Lebih 130,000 soalan latih tubi disediakan dalam aplikasi yang mengikut piawaian kurikulum Kementerian Pendidikan Malaysia. Ibu bapa boleh mengakses program itu untuk memantau perkembangan pembelajaran anak masing-masing.


Pengarang :