Petugas kesihatan menjalankan Saringan Komuniti Covid-19 kepada penduduk di Hulu Langat pada 12 April 2020. Foto HAFIZ OTHMAN/SELANGORKINI
AGENDA NASIONAL

Sektor swasta laksana 22,081 ujian Covid-19, hanya 84 positif

SHAH ALAM, 29 APRIL: Sebanyak 22,081 ujian saringan Covid-19 dijalankan sektor swasta setakat ini bagi mengesan jangkitan wabak.

Ketua Pengarah Kesihatan Datuk Dr Noor Hisham Abdullah berkata daripada jumlah tersebut, hanya 84 kes dikesan positif.

“Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) sentiasa memantau ujian Covid-19 yang dijalankan sektor swasta yang sentiasa bersama-sama dengan KKM untuk memutuskan rantaian wabak ini,” katanya pada sidang media di Putrajaya hari ini.

Pada 1 April lalu, Dato’ Menteri Besar berkata beberapa hospital swasta sedia menubuhkan pasukan sukarelawan untuk melakukan ujian saringan besar-besaran Covid-19 terhadap kumpulan sasar sebagai tanggungjawab sosial korporat mereka.

Dato’ Seri Amirudin Shari berkata perkembangan positif itu hasil perbincangan anak syarikat Kerajaan Negeri Selgate Corporation yang mempunyai data khusus mengenai kawasan tumpuan wabak.

Selangor melaksanakan inisiatif Saringan Komuniti Covid-19 di enam kawasan bermula 11 hingga 23 April lalu. Sebanyak 5,433 sampel diuji dengan 10 daripadanya disahkan positif Covid-19 termasuk lapan kes tanpa gejala.


Pengarang :