Contoh penutup muka dihasilkan oleh sebuah pertubuhan keusahawanan sosial di bawah program Biji-Biji Initiative yang sudah digunakan petugas kesihatan untuk berdepan Covid-19. Foto ihsan Harris Rajahdin
AGENDA NASIONAL

Sumbang cermin tutup muka kenang jasa petugas kesihatan

SHAH ALAM, 1 APRIL: Seorang pegawai perhubungan menyumbangkan 100 unit cermin tutup muka topi keledar untuk kegunaan petugas kesihatan yang ketika ini ‘berperang’ merawat pesakit Covid-19.

Harris Rajahdin, 39, berkata sumbangan itu bagi menghargai jasa pasukan perubatan yang merawat arwah bapanya di Pusat Perubatan Universiti Malaysia, tahun lalu.

“Saya baca di media sosial mengenai Biji-Biji Initiative iaitu sebuah pertubuhan keusahawanan sosial yang ingin mendapatkan sumbangan orang ramai bagi menghasilkan penutup muka, yang juga antara komponen dalam peralatan perlindungan diri.

“Justeru, saya mengambil inisiatif membeli cermin tutup muka yang lebih tahan lasak menggantikan bahan plastik yang banyak digunakan ketika ini,” katanya yang menjelaskan prototaip tersebut sedang dihasilkan.

Harris turut berharap syarikat swasta terutama pengeluar cermin tutup muka menyalurkan bahan tersebut kepada petugas kesihatan kerana jumlah sedia ada tidak mencukupi.

“Bersama kita membantu pada saat-saat sukar supaya tugas mereka dan barisan hadapan lain lebih mudah,” katanya lagi.


Pengarang :