Pasukan Petugas Kesihatan Selcare menjalankan Saringan Komuniti Covid-19 dari rumah ke rumah anjuran Kerajaan Selangor secara percuma di Rantau Panjang, Klang pada 19 April 2020. Foto ASRI SAPFIE/SELANGORKINI
AGENSI SELANGOR

Usaha cegah Covid-19 tunjuk perkembangan positif – STFC

SHAH ALAM, 20 APRIL: Usaha memutuskan rantaian Covid-19 di negeri ini terus menunjukkan perkembangan positif, kata Pasukan Petugas Pencegahan Covid-19 Selangor (STFC).

Menurut Twitter STFC hanya dua kes baharu direkodkan hari ini dengan jumlah kes di Selangor setakat ini 1,343.

“Corak kes baharu berbanding semalam terus menurun. Sudah empat hari digit tunggal untuk kes baharu, kes kematian pun tiada. Kelihatan sangat baik! Terus patuh PKP, jangan leka!,” katanya.

Perkembangan positif terus ditunjukkan dalam memerangi Covid-19 di negara ini apabila kes harian sebanyak 36 kes iaitu jumlah paling rendah sepanjang Perintah Kawalan Pergerakan sejak 18 Mac, kata ketua pengarah kesihatan.

Datuk Dr Noor Hisham Abdullah berkata terdapat 98 kes yang pulih dan dibenarkan keluar pada hari ini menjadikan jumlah kumulatif kes pulih sepenuhnya sebanyak 3,295 kes iaitu 60.74 peratus daripada jumlah keseluruhan.

Beliau berkata jumlah keseluruhan Covid-19 di Malaysia sehingga hari ini berjumlah 5,425 kes.


Pengarang :