Penumpang yang menaiki komuter di Santiago, Chile pada 8 April 2020 memakai topeng muka sebagai langkah berjaga-jaga susulan penularan Covid-19. Foto AFP
AGENDA GLOBAL

WHO: Henti politik isu, dunia perlu bersatu perangi Covid-19

SHAH ALAM, 9 APRIL: Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) menyeru seluruh dunia untuk bersatu memerangi Covid-19 dan tidak mempolitikkan pandemik tersebut, kata ketua pengarahnya.

Seruan oleh Tedros Adhanom Ghebreyesus dibuat selepas Presiden Amerika Syarikat Donald Trump mendakwa WHO mengambil tindakan salah dan terlalu lambat serta berat sebelah kepada China, lapor AFP.

“AS dan China harus bekerjasama dan melawan musuh berbahaya ini. Semua parti politik sepatutnya fokus untuk menyelamatkan rakyat mereka. Tolong jangan politikkan virus ini.

“Jika anda tidak mahu semakin banyak beg mayat, maka hindarkan diri daripada mempolitikkannya. Ia seperti bermain dengan api,” katanya pada taklimat media secara maya di Geneva semalam.

Virus yang mula dikesan di Wuhan, China pada Disember 2019 menjangkiti lebih 1.4 juta orang dan meragut lebih 80,000 nyawa di seluruh dunia.


Pengarang :