Seorang penduduk menerima barangan keperluan harian daripada ahli keluarganya melalui dawai kawad berikutan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) di Bandar Baru Selayang pada 29 April 2020. Foto HAFIZ OTHMAN /SELANGORKINI
AGENSI SELANGOR

113 pendatang tanpa izin ditahan di Selayang Baru

KUALA LUMPUR, 15 MEI: Seramai 113 pendatang tanpa izin ditahan Jabatan Imigresen dalam serbuan di sekitar kawasan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) Selayang Baru, Gombak dekat sini semalam.

Ketua Pengarah Imigresen Datuk Khairul Dzaimee Daud berkata dalam operasi yang bermula pada 9 pagi itu, pendatang yang ditahan terdiri daripada 63 rakyat Indonesia diikuti Myanmar (22), India (19), Bangladesh (enam), Pakistan (dua) dan Nepal (satu).

Beliau berkata mereka yang ditahan terdiri daripada 66 lelaki, 36 wanita dan 11 kanak-kanak lelaki dan perempuan.

“Dalam operasi ini, seramai 1,683 warga asing diperiksa. Hasilnya 113 daripada mereka ditahan dan dibawa untuk proses dokumentasi di Jabatan Imigresen Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Jalan Duta.

“Semua warga asing yang diperiksa dan ditahan telah disahkan negatif Covid-19 oleh Kementerian Kesihatan (KKM),” menurutnya dalam kenyataan hari ini.

Beliau berkata kawasan itu menjadi tumpuan lambakan warga asing yang majoritinya bekerja di kawasan pasar borong Selayang.

“Warga asing yang ditahan ini antaranya melakukan kesalahan tiada dokumen pengenalan diri, tinggal lebih masa, memiliki dokumen (pas/permit) palsu dan kesalahan lain yang melanggar Akta Imigresen.

“Mereka akan disiasat mengikut Akta Antipemerdagangan Orang dan Antipenyeludupan Migran (ATIPSOM) 2007, Akta Imigresen 1959/63, Akta Pasport 1966 serta Peraturan-Peraturan Imigresen 1963,” katanya.

Khairul Dzaimee berkata mereka akan diusir ke negara asal setelah menjalani hukuman dan akan disenarai hitam daripada memasuki Malaysia selama-lamanya.

Operasi itu disertai 210 pegawai dan anggota pelbagai agensi antaranya Polis Diraja Malaysia, Angkatan Pertahanan Awam, Jabatan Sukarelawan Malaysia serta KKM.

-BERNAMA


Pengarang :