Anggota polis memeriksa surat pelepasan bekerja seorang pemandu ketika bertugas sepanjang pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan di Jalan Ampang pada 1 April 2020. Foto FIKRI YUSOF/SELANGORKINI
AGENDA NASIONAL

Akta cegah, kawal penyakit berjangkit masih berkuat kuasa – Ismail Sabri

SHAH ALAM, 4 MEI: Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988 atau Akta 342 masih berkuat kuasa, kata menteri kanan (kluster keselamatan).

Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata ini kerana ramai yang terkeliru seolah Akta 342 tidak lagi berkuat kuasa susulan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB).

“PKPB ini sama juga dengan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang lain. Akta ini terus berkuat kuasa dan hukuman tetap sama iaitu kompaun tidak lebih RM1,000 atau penjara tidak lebih enam bulan atau kedua-duanya sekali.

“Bagi pemilik premis yang gagal patuhi tatacara operasi piawai (SOP) PKPB, boleh dikenakan tindakan undang-undang mengikut Akta 342, malah perniagaan mereka boleh ditutup,” katanya dalam sidang media di Putrajaya hari ini.

Selain itu beliau berkata, peraturan yang diwartakan dalam PKP sebelum ini akan terbatal apabila ada peraturan baharu diwartakan.

“Contoh dalam PKP empat kita wartakan kebenaran dua orang ahli keluarga dalam satu kenderaan, jadi peraturan itu terbatal kerana kerajaan sudah wartakan peratuan baharu dalam PKPB iaitu kebenaran kepada 4 ahli keluarga dalam satu kenderaan,” katanya.


Pengarang :