Selangorkini
AGENDA EKONOMI

BNM turunkan OPR 50 mata asas kepada dua peratus

KUALA LUMPUR, 5 MEI: Bank Negara Malaysia (BNM) hari ini mengurangkan Kadar Dasar Semalaman (OPR) sebanyak 50 mata asas kepada 2.00 peratus.

Bank pusat dalam satu kenyataan hari ini berkata, pada mesyuaratnya hari ini, Jawatankuasa Dasar Monetari (MPC) memutuskan untuk mengurangkan OPR manakala kadar tertinggi dan terendah OPR masing-masing dikurangkan kepada 2.25 peratus dan 1.75 peratus.

“Keadaan ekonomi global nyata semakin lemah. Langkah-langkah untuk membendung pandemik Covid-19 telah menjejaskan kegiatan ekonomi di kebanyakan negara.

“Penunjuk terkini memaparkan bahawa ekonomi global telah pun menguncup, dengan pertumbuhan global diunjurkan menjadi negatif pada tahun ini. Keadaan kewangan juga semakin ketat dalam keadaan peningkatan penghindaran risiko serta ketidakpastian,” kata BNM.

Ini merupakan paras OPR terendah dalam tempoh 10 tahun, dengan kali terakhir diturunkan sebanyak 2.0 peratus adalah pada Februari 2010.

Susulan keputusan yang dibuat hari ini, OPR telah dikurangkan sebanyak 100 mata asas dengan itu menyokong langkah-langkah monetari dan kewangan BNM yang lain serta langkah-langkah fiskal pada tahun ini.

“Kesemua langkah ini akan mengurangkan kesan ekonomi ke atas sektor perniagaan dan isi rumah serta menyokong kegiatan ekonomi untuk menjadi bertambah baik,” kata bank pusat.

-BERNAMA


Pengarang :