Lebuhraya Persekutuan dipenuhi kenderaan di kedua-dua arah pada waktu petang ketika tinjauan pada 5 Mei 2020. Foto ASRI SAPFIE/SELANGORKINI
AGENDA BERITA UTAMA NASIONAL

Diarah patah balik jika gagal patuhi jadual rentas negeri – Polis

KUALA LUMPUR, 7 MEI: Orang ramai yang gagal mematuhi jadual pergerakan rentas negeri ditetapkan akan diarah berpatah balik.

Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman, Datuk Huzir Mohamed berkata perkara sama dilakukan terhadap mereka yang ingkar serta mengambil kesempatan susulan pergerakan rentas negeri bermula hari ini.

“Mereka yang ingkar untuk merentasi sempadan negeri dan tidak mengikut jadual yang ditetapkan, akan diarahkan berpatah balik.

“Bagi mereka yang ingkar boleh dikenakan tindakan mengikut Peraturan-Peraturan Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit (Langkah-Langkah di dalam Kawasan Tempatan Jangkitan) (No. 5) 2020 dan berdepan denda RM1,000 atau penjara tidak lebih enam bulan atau kedua-duanya sekali jika didapati bersalah,” katanya menerusi program Bual Bicara kendalian Sinar Harian hari ini.

Polis Diraja Malaysia (PDRM) sebelum ini mengeluarkan jadual pergerakan rentas negeri selama empat hari bermula hari ini bagi membolehkan orang ramai yang terkandas disebabkan penguatkuasaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) pulang ke kediaman masing-masing.

Bermula dengan Kuala Lumpur hari ini, ia diikuti pergerakan pulang dari Perak, Johor dan Kelantan esok, manakala Perlis, Kedah, Pulau Pinang, Melaka dan Pahang (Sabtu) dan Selangor, Negeri Sembilan, dan Terengganu (Ahad).

Sehingga semalam, sebanyak 143,516 permohonan menerusi aplikasi Gerak Malaysia diluluskan oleh PDRM bagi mereka yang ingin melakukan perjalanan rentas negeri.

Huzir berkata bagi memastikan pergerakan rentas negeri berjalan lancar dan mematuhi tatacara operasi piawai (SOP), sebanyak 98 sekatan jalan raya diwujudkan seluruh negara dan ditambah jika perlu.


Pengarang :