Farah Ann menjadi gimnas artistik wanita pertama di negara ini yang layak ke Olimpik selepas 20 tahun. Foto Instagram Farah Ann Abdul Hadi
AGENSI BERITA UTAMA SELANGOR

Farah Ann teruja dapat kembali berlatih di gimnasium

SHAH ALAM, 26 MEI: Atlet kebangsaan Farah Ann Abdul Hadi tidak sabar memulakan latihan di Kompleks Sukan Negara di Bukit Jalil dekat sini selepas lebih dua bulan berlatih sendirian di rumah.

Ratu gimnastik negara gembira dengan kelonggaran kerajaan kepada atlet yang layak menyertai temasya Sukan Olimpik 2020 untuk berlatih mulai 1 Jun ini.

“Memang teruja dapat kembali ke lantai sebenar, memang ada perbezaan kerana tidak semua rutin dalam gimrama boleh dilakukan di sekitar rumah sahaja.

Foto Instagram Farah Ann Abdul Hadi

“Ada rutin tertentu hanya boleh dilakukan di gimnasium, paling penting untuk tingkatkan semula kecergasan seterusnya teknik-teknik,” kata atlet kelahiran Selangor kepada SelangorKini.

Farah meraih tempat ke Olimpik Tokyo 2020 apabila mempamer aksi cemerlang dalam Kejohanan Dunia Gimnastik Artistik di Stuttgart, Jerman.

Beliau mengutip 49,898 mata pada pusingan kelayakan sekali gus menamatkan kemarau 16 tahun atlet gimnas negara layak ke pentas Olimpik.

Temasya itu dijadual berlangsung pada 24 Julai hingga 9 Ogos ini sebelum Jawatankuasa Olimpik Antarabangsa menangguhkannya kepada 23 Julai 2021 berikutan wabak Covid-19.

Mengenai sasarannya di temasya berkenaan, Farah tidak meletakkan harapan terlalu tinggi tetapi beliau bertekad melakukan aksi terbaik.

“Ini sukan Olimpik pertama saya sertai, cukup pada masa sekarang saya fokus untuk memberikan persembahan terbaik,” kata atlet berumur 26 tahun.

Pada 19 Mei lalu, Menteri Kanan (Kluster Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob mengumumkan kelonggaran khas kepada atlet yang menyertai Sukan Olimpik dan Sukan Paralimpik di Tokyo.

Kelonggaran itu melibatkan 265 individu termasuk 57 atlet yang dijadual menjalani sesi latihan di tiga Kem Latihan Berpusat antara 1 hingga 30 Jun.


Pengarang :