AGENDA NASIONAL

Hati-hati penipu cipta laman sesawang mirip milik kerajaan, bank

KUALA LUMPUR, 2 MEI: Gabungan Persatuan-Persatuan Pengguna Malaysia (Fomca) menasihatkan orang ramai berhati-hati dengan kegiatan penipuan yang cuba memperdayakan pengguna dengan mencipta laman sosial dan laman sesawang yang mirip milik agensi kerajaan dan pihak bank.

Ketua Pegawai Operasi FOMCA, T. Saravanan berkata penipuan berkenaan menggunakan kemahiran dalam teknologi dan mencipta laman sesawang dan media sosial seakan mirip Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) dan bank untuk memperdaya pengguna yang kesempitan dalam tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

“Penipu akan mencari pengguna yang rentan terutama warga emas yang terhimpit pada masa kini.

“Sehubungan itu pengguna dinasihatkan supaya menyemak terlebih dahulu maklumat yang mereka terima sama ada melalui sistem pesanan ringkas (SMS), panggilan telefon mahupun e-mel,” katanya menerusi kenyataan di sini.

Beliau berkata pengguna juga dinasihatkan supaya tidak memberi butiran peribadi seperti nombor akaun bank, nombor kad pengenalan dan sebagainya kepada mana-mana pihak.

“Sila hubungi bank atau mana-mana pihak yang cuba bertanyakan maklumat peribadi anda sekiranya anda menerima pesanan daripada bank mahupun LHDN,” katanya.

-BERNAMA


Pengarang :