AGENDA NASIONAL

Kastam gempur makmal mini proses dadah, suami isteri ditahan

NILAI, 22 MEI: Jabatan Kastam Diraja Malaysia (JKDM) semalam menggempur sebuah pangsapuri di Hulu Kelang, yang dijadikan sebagai makmal mini pemprosesan dadah.

Timbalan Ketua Pengarah Kastam (Penguatkuasaan dan Pematuhan) Datuk Abdul Latif Abdul Kadir berkata, dalam serbuan pada pukul 1.10 tengah hari oleh sepasukan anggota JKDM, pihaknya turut menahan sepasang suami isteri warga tempatan, yang kedua-duanya berumur 32 tahun.

“Dalam serbuan itu, kita turut menemui seorang kanak-kanak perempuan berusia empat tahun, disyaki anak kepada pasangan terbabit.

“Kita turut merampas sebuah kotak yang mengandungi lebih kurang 500 biji pil ekstacy mengandungi dadah MDMA, dengan berat kasar 300 gram, tumbuhan hidup disyaki pokok ganja setinggi lebih kurang dua meter dan ketulan mampat disyaki ganja dengan berat kasar lima gram dan serbuk kristal disyaki methamphetamine seberat tiga gram,” katanya dalam sidang media di sini, hari ini.

Beliau berkata, saringan air kencing terhadap kedua-dua suspek mendapati mereka positif methamphetamine dan telah direman selama enam hari bermula hari ini bagi siasatan lanjut, manakala perihal anak suspek akan ditentukan oleh mahkamah.

“Keseluruhan nilai rampasan dianggarkan berjumlah RM20,000 dan kes disiasat di bawah Seksyen 39B Akta Dadah Berbahaya (ADB) 1952 kerana kesalahan mengedar dadah, Seksyen 6B ADB bagi kesalahan menanam pokok ganja dan Seksyen 15(1)(a) ADB bagi kesalahan memasukkan dadah dalam badan,” katanya.

Sementara itu, dalam kes berasingan Abdul Latif berkata, pihaknya berjaya merampas sebuah bungkusan di sebuah premis syarikat penghantaran (kurier) di Seri Kembangan, Selangor, yang mengandungi dadah.

“Parcel berkenaan diikrarkan sebagai alat tulis dan dialamatkan ke New Zealand. Hasil pemeriksaan ke atas parcel berkenaan menjumpai balutan plastik lutsinar yang mengandungi serbuk kristal putih disyaki methamphetamine yang disorokkan di dalam marker pen pelbagai warna.

“Berat kasar keseluruhan adalah 600 gram dan nilai rampasan dianggarkan RM24,000 dan tiada tangkapan dibuat setakat ini dan kita sedang mengesan pengirim dan bagi individu yang menerima kiriman itu di sana, kita akan berkerjasama dengan penguatkuasa di negara berkenaan,” katanya dan menambah kes disiasat di bawah Seksyen 39B ADB 1952.

Dalam pada itu, beliau menyeru orang awam agar terus memberikan kerjasama kepada JKDM dengan menyalurkan maklumat berkaitan sebarang aktiviti penyeludupan dadah dan lain-lain seperti rokok, minuman keras dan mercun dengan menghubungi talian bebas tol 1-800-88-8855 atau pejabat Kastam terdekat.

– BERNAMA


Pengarang :