AGENSI SELANGOR

Kenali isu ganas rumah tangga, seminar IWB bermula esok

SHAH ALAM, 1 MEI: Institut Wanita Berdaya (IWB) menganjurkan Siri Sihat Selamat Selangor yang memfokuskan isu keganasan rumah tangga bermula esok hingga 20 Mei depan.

Agensi itu memaklumkan seminar dalam talian dengan kerjasama Organisasi Pertolongan Wanita (WAO) akan membincangkan isu keselamatan khususnya bagi kaum hawa sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan yang boleh ditonton menerusi aplikasi Zoom dan Facebook Live IWB.

“Rumah adalah tempat berehat dan peluang untuk berasa selamat bagi ramai orang. Tetapi tak semua mempunyai rasa sedemikian,” katanya dalam kenyataan menerusi Facebook.

Program Siri Sihat Selamat Selangor itu akan bermula esok dengan siri pertama, ‘Kenali: Oh, Macam Itu Rupanya Keganasan Dalam Keluarga’ bermula jam 11 pagi hingga 12 tengah hari.

Ia diikuti pada 6 Mei, dengan siri kedua, ‘Kendali: Bila Ada Keganasan Dalam Keluarga, Kita Nak Buat Apa Ya?’ dan siri ketiga (13 Mei) dengan tajuk, ‘Kaitkan: Siapa Lagi Yang Patut Tolong Bila Ada Keganasan Dalam Keluarga?’.

Manakalaa pada minggu akhir, siri keempat (20 Mei) bertajuk, ‘Tempat Selamat: Kita Semua Ada Hak Untuk Bebas Dari Keganasan’.

Orang ramai yang berminat boleh membuat pendaftaran di https://linktr.ee/iwbselangor dan klik pada bahagian Siri Sihat Selamat Selangor.


Pengarang :