Taman Tasik Milenium, Ampang Pecah di Kuala Kubu Bharu. Foto ihsan Facebook MDHS
SELANGOR

MB: Peluang bersenam, taman awam dibuka hingga petang

SHAH ALAM, 12 MEI: Kerajaan Negeri setuju membuka semula semua jenis taman kepada rakyat untuk melakukan aktiviti riadah, kata Dato’ Menteri Besar.

Bagaimanapun Dato’ Seri Amirudin Shari berkata, aktiviti pendakian dan perkhemahan belum lagi dibenarkan buat masa ini.

“Taman kini dibenarkan untuk rakyat beriadah dari 7 pagi hingga 7 malam. Aktiviti memancing juga dibenarkan,” katanya dalam kenyataan selepas perbincangan dengan pelbagai pihak berkuasa negeri susulan pelanjutan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) hingga 9 Jun yang diumumkan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Menurut beliau, Setiausaha Kerajaan Negeri Selangor akan mengeluarkan pekeliling lebih terperinci bagi tujuan rujukan dan penguatkuasaan lanjut bermula 13 Mei sehingga 9 Jun.

“Sebarang bentuk aktiviti atau perkara lain yang tidak diperincikan adalah kekal tertakluk seperti digariskan dalam tatacara operasi piawai (SOP) disediakan Majlis Keselamatan Negara (MKN),” katanya.

Pada 1 Mei lalu, Muhyiddin mengumumkan pelaksanaan PKPB bagi menggantikan Perintah Kawalan Pergerakan yang dilaksanakan kerajaan sejak 18 Mac bagi membendung penularan Covid-19 di negara ini.

PKPB yang sebelum ini dilaksanakan dari 4 Mei hingga 12 Mei lalu membenarkan beberapa sektor ekonomi beroperasi semula, tertakluk kepada SOP Kementerian Kesihatan (KKM), selain orang ramai dibenarkan bergerak melebihi radius 10 kilometer (km) dari kediaman.


Pengarang :