Selangorkini
Pengunjung Pasaraya Giant Seksyen 7, Shah Alam mengambil peluang membeli keperluan harian selepas tamat waktu bekerja dan mematuhi penjarakan sosial serta aspek keselamatan lain yang telah ditetapkan di sana pada 5 Mei 2020. Foto ASRI SAPFIE/SELANGORKINI
AGENDA BERITA UTAMA NASIONAL

Pasukan Petugas Khas Operasi Pematuhan tumpu kawasan orang ramai – KPN

KUALA LUMPUR, 5 MEI: Pasukan Petugas Khas Operasi Pematuhan yang ditubuhkan oleh polis ditempatkan di kawasan tumpuan ramai seperti premis makanan, stesen bas dan pasar raya.

Ketua Polis Negara Tan Sri Abdul Hamid Bador berkata tugas mereka adalah memastikan tatacara operasi piawai (SOP) Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) yang berkuat kuasa semalam dipatuhi.

“Ini termasuk menjaga jarakan sosial. Tugas polis kali ini adalah menasihati,” katanya kepada Bernama.

Terdahulu hari ini, Menteri Kanan (Kluster Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob dilaporkan berkata polis menubuhkan pasukan petugas khas operasi pematuhan untuk memantau dan menguat kuasa SOP sepanjang pelaksanaan PKPB.

Selain polis, turut diberi kuasa untuk menguatkuasakan pelaksanaan PKPB ialah Angkatan Tentera Malaysia, Angkatan Pertahanan Awam, Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia, Jabatan Sukarelawan Malaysia dan Jabatan Imigresen Malaysia.

-BERNAMA


Pengarang :