Selangorkini
Sepasukan pihak berkuasa termasuk petugas barisan hadapan dari pihak polis, Angkatan Pertahanan Awam Malaysia dan Kementerian Kesihatan Malaysia mengesan penghuni di kawasan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) di Jalan Othman bagi menjalani ujian saringan Covid-19 pada 14 Mei 2020. Foto BERNAMA
AGENDA NASIONAL

Patuhi SOP elak `kluster raya’ Covid-19

ccsb-ads

PUTRAJAYA, 20 MEI: Kewujudan ‘kluster raya’ dapat dielakkan jika umat Islam mematuhi tatacara operasi piwai (SOP) yang dikeluarkan Kementerian Kesihatan (KKM) ketika menyambut Hari Raya Aidilfitri, kata Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr Adham Baba.

Antara SOP itu ialah dengan duduk di rumah, amalkan jarak sosial termasuk ketika berbual, amalan kebersihan diri dengan kerap membasuh tangan dan lakukan sanitasi dalam rumah khususnya atas permukaan yang kerap disentuh, katanya.

“Kita melihat kepada aliran jangkitan apabila ada perhimpunan besar-besaran atau pergerakan di satu tempat. Ia memungkinkan jangkitan itu berlaku kerana kita tidak tahu virus di mana,” katanya ketika ditanya mengenai kebimbangan wujudnya ‘kluster raya’ Covid-19.

Bercakap kepada pemberita selepas majlis penyerahan anugerah Clinical Research Malaysia (CRM) Sponsored Research kepada lima penerima sempena sambutan Hari Kajian Klinikal Sedunia di sini hari ini, Dr Adham berkata, setiap orang harus melaksanakan tanggungjawab sebaik mungkin untuk melindungi keluarga dan komuniti ketika merentasi daerah termasuk di zon hijau.

“Sementara tunggu vaksin dibangunkan, kita perlu laksanakan norma-norma baharu,” katanya.

– BERNAMA


Pengarang :