Anggota Tentera memeriksa beberapa premis di sekitar Pasar Borong Kuala Lumpur ketika tinjauan pada 20 April 2020. Foto: BERNAMA
AGENDA NASIONAL

Peniaga pasar borong KL wajib jalani saringan Covid-19

SHAH ALAM, 5 MEI: Peniaga dan pemborong di Pasar Borong Kuala Lumpur wajib menjalani saringan Covid-19 serta mengemukakan keputusan ujian sebelum dibenarkan berniaga, kata ketua pengarah kesihatan.

Datuk Dr Noor Hisham Abdullah berkata langkah tersebut diambil selepas 180 kes direkodkan di Pusat Bandar Utara dan kawasan sekitar Pasar Borong Kuala Lumpur.

“Sebanyak 180 kes dijangkiti Covid-19 ini melibatkan peniaga dan bukan peniaga seperti ahli keluarga peniaga, pengunjung dan orang yang mempunyai kontak rapat dengan kluster berkenaan.

“Terdapat satu kes kematian dalam kluster ini, iaitu kes ke 5,252. Kluster Pasar Borong Kuala Lumpur ini didapati berkaitan dengan kluster Perhimpunan di Seri Petaling yang mana kes indeks (iaitu kes ke 3,039) bagi kluster ini adalah salah seorang peserta perhimpunan
terbabit,” katanya di Putrajaya hari ini.

Negara merekodkan 30 kes baharu Covid-19 hari ini menjadikan jumlah keseluruhan adalah 6,383.

Sebanyak 83 kes pulih dan dibenarkan keluar wad menjadikan jumlah keseluruhan kes pulih adalah 4,567 atau 71.55 peratus daripada jumlah keseluruhan kes.


Pengarang :