Keadaan ketika operasi sekatan jalan raya oleh anggota polis bersama tentera ketika Perintah Kawalan Pergerakan dikuatkuasakan di Lebuhraya Persekutuan menghala ke Shah Alam pada 7 April 2020. Foto ASRI SAPFIE/SELANGORKINI
AGENDA NASIONAL

Pergerakan pulang mulai 7 Mei, tidak perlu tergesa-gesa

SHAH ALAM, 2 MEI: Polis akan menyediakan jadual pergerakan merentas negeri membabitkan permohonan orang ramai untuk pulang bekerja bermula 7 hingga 10 Mei ini.

Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata lebih 500,000 permohonan diterima setakat ini yang perlu diselaras bagi memastikan perjalanan lancar sepanjang tempoh berkenaan.

“Kita membenarkan mereka yang terkandas untuk pulang dan polis akan membuat kenyataan media bagi memberikan penjelasan lanjut berkenaan jadual pergerakan ini,” kata menteri kanan (kluster keselamatan) pada sidang media di Putrajaya hari ini.

Sementara itu, katanya, kakitangan awam tidak perlu tergesa-gesa pulang untuk bekerja sebaliknya perlu mematuhi jadual perjalanan yang ditetapkan polis.

“Ketua Setiausaha Negara bersetuju bahawa mereka (kakitangan kerajaan) tidak perlu bekerja pada Isnin, sebaliknya boleh balik ke tempat kerja berdasarkan hari yang ditetapkan oleh polis.

“Saya juga berharap majikan swasta mengambil pendekatan sama kerana ini bukan pilihan pekerja tetapi mereka perlu patuh jadual perjalanan,” katanya lagi.


Pengarang :